Dieta cukrzycowa jest podstawą utrzymania dobrego samopoczucia u diabetyków. Leki nie pomogą, jeśli nie będzie im towarzyszył nawyk odpowiedniego odżywiania się. Posiłki spożywane na diecie cukrzycowej powinny być bogate w składniki odżywcze regulujące zaburzenia metaboliczne.
Ilość kalorii, którą chory może spożyć w ciągu dnia, w znacznej mierze zależy to od wzrostu, budowy ciała, wieku, płci i aktywności życiowej.
Wybierz odpowiednią dietę
Dieta cukrzycowa lub zestaw testowy

Dieta CukrzycowaDieta cukrzycowa
469,00 zł – 2139,00 zł
Podstawa diety
Odpowiednia dieta w cukrzycy ma kluczowe znaczenie dla zachowania zdrowia oraz uniknięcia powikłań związanych z chorobą. W znacznej większości przypadków do powstania cukrzycy prowadzi niezdrowy tryb życia – brak ruchu, stres, nieumiejętność wypoczynku oraz nieprawidłowe odżywianie. Prawidłowa dieta u osoby z cukrzycą jest bardzo ważną częścią terapii. Nieprzestrzeganie zaleceń dotyczących odżywiania, pomimo stosowania najlepszych leków i najnowocześniejszych postaci insuliny, może uniemożliwiać uzyskanie prawidłowej kontroli poziomu glukozy we krwi, prowadzić do pogorszenia stanu zdrowia i przyspieszać rozwój powikłań chorobowych.
Na pierwszy rzut oka wydaje się to niezwykle skomplikowane i część osób jest bardzo niechętna temu, że od chwili rozpoznania choroby muszą stosować bardzo dużo ograniczeń i unikać większości potraw. Ogranicza się generalnie to, co w nadmiarze szkodzi każdemu.
Im dieta jest bardziej różnorodna, tym jest lepsza dla zdrowia. Monotonne diety, w których dostarcza się tylko wybrane produkty grożą zawsze wystąpieniem niedoborów składników pokarmowych – zwłaszcza witamin i soli mineralnych Otóż w diecie powinny się znaleźć produkty zbożowe, warzywa, owoce, produkty mlecznie, ryby, produkty mięsne, warzywa strączkowe, oleje roślinne. Osoby z cukrzycą powinny szczególnie dbać o stałą porę przyjmowania posiłków. Konieczne jest kojarzenie posiłków z przyjmowanymi lekami i insuliną.
Bez względu na to, czy człowiek jest chory na cukrzycę, czy nie, musi dostarczać organizmowi tylko tyle pożywienia, ile jest to potrzebne dla jego organizmu.
Wszyscy powinni unikać pokarmów dostarczających tłuszczów zwierzęcych i nadmiernej ilości soli. Szczególnie osoby chore na cukrzycę, ale nie tylko one, powinny unikać słodyczy i wyrobów cukierniczych, alkoholu. Należy zastępować produkty z białej mąki produktami z mąki razowej.
Zalecenia dietetyczne dla osób chorych na cukrzycę nie są bardzo odmienne od zaleceń dla osób zdrowych. Zalecane jest jeszcze regularne uprawianie sportu, jest to konieczny warunek utrzymania dobrej kondycji fizycznej (osoby z cukrzycą nie powinny zapominać o aktywności fizycznej pomimo choroby).
Cel diety cukrzycowej
Utrzymanie codziennie na jednakowym poziomie wzajemnych proporcji energetycznych składników pokarmowych, zapobieganie gwałtownym szkodliwym zwyżkom poziomu Glukozy we krwi, obniżyć ciśnienie tętnicze, osiągnąć i utrzymać prawidłową masę ciała. Green Diet Buffet pozwoli Ci na wykluczenie z diety produktów spożywczych zawierających cukry proste (cukier, słodycze) i dostarczanie do pożywienia produktów bogatych w witaminy i sole mineralne.
Propozycje posiłków na 7 dni
Dieta cukrzycowa
Dzień 1:
Śniadanie: Kanapki z wędliną i sałatka z pomidorów;
II Śniadanie: Jogurt z owocami, otrębami i migdałami;
Obiad: Potrawka z kaszy gryczanej, kurczaka i warzyw;
Podwieczorek: Twarożek z rzodkiewką i słonecznikiem, pieczywo;
Kolacja: Sałatka z warzyw, wafle.
Wartość kaloryczna: 1 804,94 kcal
Procent energii z tłuszczu: 29,73 %
Procent energii z węglowodanów: 48,35 %
Procent energii z białka: 21,92 %
Procent energii z sacharozy: 0 %
Dzień 2:
Śniadanie: Jajecznica z koperkiem, sałatka z pomidora;
II Śniadanie: Jogurt z owocami, orzechami i siemieniem lnianym;
Obiad: Makaron z kurczakiem i fasolką szparagową;
Podwieczorek: Surówka z marchewki z jabłkiem i słonecznikiem;
Kolacja: Ziołowa sałatka z warzyw, kanapki z szynką;
Wartość kaloryczna: 1 797,96 kcal
Procent energii z tłuszczu: 32,17 %
Procent energii z węglowodanów: 45,56 %
Procent energii z białka: 22,27 %
Procent energii z sacharozy: 0 %
Dzień 3:
Śniadanie: Owsianka z jabłkiem i orzechami;
II Śniadanie: Kanapki z szynką i warzywami, migdały;
Obiad: Dorsz pieczony z ziemniakami i mizerią;
Podwieczorek: Koktajl brzoskwiniowo-truskawkowy;
Kolacja: Kanapki z rzodkiewkowym twarożkiem i słonecznikiem;
Wartość kaloryczna: 1 796,88 kcal
Procent energii z tłuszczu: 27,23 %
Procent energii z węglowodanów: 49,43 %
Procent energii z białka: 23,34 %
Procent energii z sacharozy: 0 %
Dzień 4:
Śniadanie: Kanapki z serkiem, szynką, pomidorem i oliwkami, sok;
II Śniadanie: Sałatka z truskawkami i szpinakiem, kanapka z serem;
Obiad: Zupa a’la minestrone;
Podwieczorek: Mleczny koktajl z kiwi;
Kolacja: Sałatka z mozzarellą i pomidorami, pieczywo;
Wartość kaloryczna: 1 805,73 kcal
Procent energii z tłuszczu: 30,24 %
Procent energii z węglowodanów: 48,24 %
Procent energii z białka: 21,52 %
Procent energii z sacharozy: 0 %
Dzień 5:
Śniadanie: Kanapki z wędlinką i kiełkami, sałatka z pomidora i sok;
II Śniadanie: Wiosenny serek z warzywami, pieczywo;
Obiad: Gulasz z kaszą i ogórkiem małosolnym;
Podwieczorek: Sałatka owocowa z jogurtem i siemieniem lnianym;
Kolacja: Sałatka z pomidorami, szpinakiem i fetą, pieczywo;
Wartość kaloryczna: 1 807,38 kcal
Procent energii z tłuszczu: 32,34 %
Procent energii z węglowodanów: 47,31 %
Procent energii z białka: 20,35 %
Procent energii z sacharozy: 0 %
Dzień 6:
Śniadanie: Sandwich’e z serem i ogórkiem;
II Śniadanie: Sałatka z łososiem i sosem miodowo-cytrynowym;
Obiad: Zupa krem z zielonego groszku;
Podwieczorek: Sałatka z malinowo-morelowa z orzechami i słonecznikiem;
Kolacja: Sałatka grecka z fetą i oliwkami, kanapka z serem;
Wartość kaloryczna: 1 796,78 kcal
Procent energii z tłuszczu: 31,99 %
Procent energii z węglowodanów: 48,33 %
Procent energii z białka: 19,68 %
Procent energii z sacharozy: 0 %
Dzień 7:
Śniadanie: Kanapki z polędwicą i pomidorem, słonecznik;
II Śniadanie: Sałatka z pomidorem i fetą, sok;
Obiad: Warzywa na patelnię z ryżem i indykiem;
Podwieczorek: Jogurt z truskawkami, siemieniem i otrębami;
Kolacja: Kanapki z twarożkiem rzodkiewkowym i kiełkami;
Wartość kaloryczna: 1 799,66 kcal
Procent energii z tłuszczu: 29,87 %
Procent energii z węglowodanów: 48,38 %
Procent energii z białka: 21,75 %
Procent energii z sacharozy: 0 %