Podstawa diety

Podstawą diety wegetariańskiej są wyłącznie produkty roślinne, czyli produkty zbożowe takie jak kasze, ryż, pieczywo; warzywa; owoce; rośliny strączkowe; orzechy i nasiona.

Wegetarianie mogą spożywać pełnoziarnisty chleb, makarony, ziemniaki, które można łączyć z całą gamą warzyw i owoców oraz pestek dyni czy ziaren słonecznika.Dieta mimo braku mięsa jest bardzo urozmaicona i przede wszystkim bardzo zdrowa.

Jeśli nie masz czasu na codzienne zakupy, gotowanie i obmyślanie menu Green Diet Buffet pomoże Ci przygotować w pełni zbilansowany posiłek i dostarczy bezpośrednio pod wskazany adres abyś czuł się komfortowo a Twój organizm sprawnie funkcjonował. Dieta Wegetariańska tak jak każda inna dieta, powinna być odpowiednio skomponowana. Badania potwierdzają, ze osoby, które nie jedzą mięsa, a ich dieta obfituje w inne składniki pokarmowe w odpowiednich proporcjach, rzadziej chorują na niektóre schorzenia cywilizacyjne: otyłość, cukrzycę, chorobę wieńcową, miażdżycę. Dzieje się tak, dlatego, że dieta wegetariańska jest uboga w nasycone kwasy tłuszczowe, które przyczyniają się do wymienionych chorób.

Z drugiej strony jednak dieta wegetariańska niesie za sobą ryzyko wystąpienia w organizmie niedoborów niektórych składników. Chodzi głównie o żelazo i witaminę B12. Witamina ta znajduje się właściwie tylko w mięsie. Aby mieć jej pod dostatkiem osoby na diecie bezmięsnej powinny jeść produkty wzbogacone w witaminę B12, np. płatki śniadaniowe, napoje sojowe.

Żelazo ma znaczenie

Jeśli zaś chodzi o żelazo, to sprawa jest nieco prostsza, niż w przypadku witaminy B12. Bo żelaza jest sporo także w produktach pochodzenia roślinnego, m.in. warzywach strączkowych oraz produktach pełnoziarnistych. Aby wegetarianie nie cierpieli z powodu jego niedoborów, powinni jeść bardzo dużo produktów roślinny bogatych w ten pierwiastek, najlepiej w towarzystwie witaminy C, która ułatwia jego wchłanianie.

Dietę poleca

dietetyk

Elżbieta Bujak

Wybierz odpowiednią dietę

Dieta wegetariańska lub zestaw testowy

Propozycje posiłków na 7 dni

Dieta wegetariańska

Dzień 1:

Śniadanie: Jogurtowe musli ze słodką gruszką;
II Śniadanie: Wrap z jajkiem w szczypiorku;
Obiad: Spaghetti z sosem z soczewicy i pomidorów;
Podwieczorek: Truskawkowy szejk z migdałami;
Kolacja: Camembert na rukoli, pieczywo.

Wartość kaloryczna: 1334,64 kcal

Procent energii z tłuszczu: 29,63%
Procent energii z węglowodanów: 52,90 %
Procent energii z białka: 17,47 %
Procent energii z sacharozy: 0 %

Dzień 2:

Śniadanie: Naleśniki z twarożkiem, żółtą papryką i szczypiorkiem;
II Śniadanie: Jabłkowe crumble;
Obiad: Szaszłyki z łososia i ziemniaków z buraczkami;
Podwieczorek: Szejk mango-pomarańcza;
Kolacja: Fasolowa sałatka z serem żółtym;

Wartość kaloryczna: 1 304,86 kcal

Procent energii z tłuszczu: 28,43 %
Procent energii z węglowodanów: 50,24 %
Procent energii z białka: 21,33 %
Procent energii z sacharozy: 0 %

Dzień 3:

Śniadanie: Omlet z parmezanem i bazyliowym pomidorem;
II Śniadanie: Aromatyczny krem z warzyw;
Obiad: Zapiekanka serowa z brukselką i kuskusem;
Podwieczorek: Egoztyczny deser z płatkami owsianymi;
Kolacja: Bulgur z pieczonymi warzywami i sezamem;

Wartość kaloryczna: 1333,00 kcal

Procent energii z tłuszczu: 29,52 %
Procent energii z węglowodanów: 51,84 %
Procent energii z białka: 18,64 %
Procent energii z sacharozy: 0 %

Dzień 4:

Śniadanie: Malinowa owsianka z migdałami;
II Śniadanie: Kuskus z groszkiem w sosie chrzanowym;
Obiad: Kokosowe curry z ryżem i kukurydzą;
Podwieczorek: Kisiel truskawkowa pychotka;
Kolacja: Sałatka z soczewicą i grzankami;

Wartość kaloryczna: 1 336,32 kcal

Procent energii z tłuszczu: 28,73 %
Procent energii z węglowodanów: 56,92 %
Procent energii z białka: 14,35 %
Procent energii z sacharozy: 0 %

Dzień 5:

Śniadanie: Pasta a la hummus z rzodkiewką i kiełkami, pieczywo;
II Śniadanie: Deser chia z mlekiem kokosowym i imbirową gruszką;
Obiad: Dorsz w sosie musztardowym z ziemniakami i surówką z marchewki;
Podwieczorek: Fit ciasteczka;
Kolacja: Krem z czerwonej fasoli z mozzarellą;

Wartość kaloryczna: 1 321,45 kcal

Procent energii z tłuszczu: 26,98 %
Procent energii z węglowodanów: 54,52 %
Procent energii z białka: 18,51 %
Procent energii z sacharozy: 0 %

Dzień 6:

Śniadanie: Pancakes z musem jabłkowym;
II Śniadanie: Tortilla serowa z zielonymi warzywami;
Obiad: Penne brokułowe z pieczarkami i fetą;
Podwieczorek: Zielony koktajl (kiwi-banan-szpinak);
Kolacja: Ryżowa sałatka z rybką, buraczkiem i oliwkami;

Wartość kaloryczna: 1 300,02 kcal

Procent energii z tłuszczu: 27,81 %
Procent energii z węglowodanów: 54,02 %
Procent energii z białka: 18,18 %
Procent energii z sacharozy: 0 %

Dzień 7:

Śniadanie: Fritatta z kukurydzą i pieczarkami;
II Śniadanie: Budyń jaglany z mango i migdałami;
Obiad: Makaron po azjatycku z tofu;
Podwieczorek: Szejk energetyczny z siemieniem lnianym;
Kolacja: Krem ze szparagów z tymiankiem i słonecznikiem;

Wartość kaloryczna: 1 313,30 kcal

Procent energii z tłuszczu: 28,68 %
Procent energii z węglowodanów: 55,05 %
Procent energii z białka: 16,27 %
Procent energii z sacharozy: 0 %

Dowóz diet

Cena dowozu diety

6 zł na terenie Kielc

Cena dla każdego dnia

10 zł poza Kielcami

Cena dla każdego dnia
Dowóz diet: od poniedziałku do soboty w godzinach: 05:00 – 10:00
Istnieje możliwość odbioru osobistego zamówienia w naszej restauracji.