Wątróbka

Wpis w kategoriach:

Dla wielu z nas zmora dzieciństwa, odpadek, który wcale dobrze się nie kojarzy. Jednak wątróbka jest zdrowa.
Oto kilka powodów dla których warto ją jeść.

Doskonale źródło żelaza
Czy wiesz, że w 100g wątróbki drobiowej znajdziesz 10mg żelaza!? To, aż dwadzieścia razy więcej niż w piersi z kurczaka. Dzienne zapotrzebowanie na żelazo wynosi 12 mg u mężczyzn i 18mg u kobiet. Należy pamiętać, że wraz ze wzrostem aktywności fizycznej wzrasta również zapotrzebowanie na żelazo, które wchodzi w skład hemoglobiny, odpowiedzialnej za transport tlenu w naszym organizmie. Niedobór żelaza może doprowadzić do anemii, której objawami może być bladość skóry, ale również osłabienie, czy utrata przytomności.

Poza żelazem w wątróbce drobiowej znajdziemy również znaczną ilość cynku, który wzmacnia nasz układ odpornościowy, witaminy z grupy B oraz dużą ilość białka – 19 g na 100 g produktu.

Mimo, że tyle w niej dobrego nie powinniśmy jej jeść codziennie, ze względu na dużą zawartość witaminy A, która w nadmiarze może być toksyczna. Spokojnie codziennie może nie, ale spożywanie jej raz w tygodniu nikomu nie powinna zaszkodzić.
Chcesz spróbować pysznej dietetycznej wątróbki?
Zapraszamy do Green Diet Buffet