Śródziemnomorski „kwiat” zdrowia – karczoch

Wpis w kategoriach:

To niskokaloryczne warzywo pochodzące z basenu Morza Śródziemnego ma zaledwie 47 kcal i bardzo dużo błonnika, witamin, minerałów i substancji wspomagających odchudzanie. W naszej kuchni nie jest zbyt popularne, ale sami sprawdźcie ile dobra z niego pochodzi i może następnym razem pojawi się na Waszym talerzu.

Karczoch lekiem na lepsze trawienie

W starożytności był lekiem na niestrawność, zaburzenia wątrobowe i nerkowe, jednak dopiero w XX wieku włoscy naukowcy odkryli  cynarynę – związek w karczochu, który odpowiada za odchudzanie. Cynaryna  pomaga przyspieszyć metabolizm lipidów, obniżając stężenie trójglicerydów i cholesterolu we krwi, usprawnia procesy trawienia oraz kontroluje pracę hormonów odpowiedzialnych za regulację poziomu cukru we krwi. Przyspieszony metabolizm zawdzięczymy również niacynie.
Kolejną odchudzającą substancją zawartą w karczochu jest inulina mająca zdolność  do pęcznienia i wiązania dużej ilości wody, dając tym samym uczucie sytości przed długi czas, zapobiegając napadom wilczego głodu. Inulina dodatkowo wpływa pozytywnie na system immunologiczny jelit, gdyż jest prebiotykiem odżywiającym pożyteczne bakterie jelitowe. Zawarty w karczochu kwas chlorogenowy zmniejsza wchłanianie cukrów z pożywienia dzięki czemu zmniejszamy pośrednio kaloryczność naszych potraw. Antyoksydanty zawarte w karczochach stanowią barierę dla wolnych rodników, opóźniają procesy starzenia oraz hamują produkcję komórek nowotworowych.

Warzywo to przypomina wyglądem oset,  jednak aby poznać jego smak, przypominający smak szparagów, należy dotrzeć do jego serca.
Jeśli nie masz pomysłu na danie z karczochem zapraszamy do Green Diet Buffet na pyszne sałatki z karczochami.