Seler – niedoceniane warzywo
Seler – podstawowy składnik każdej diety. Pochodzi z Eurazji. Doceniany był już w starożytności przez Rzymian i Egipcjan. Znamy jego zalety i właściwości, ale czy potrafimy z nich korzystać?
WŁAŚCIWOŚCI
Jak już wspomniała nasi przodkowie bardzo cenili sobie seler. Znaleziono w nim, aż 86 cennych składników. Był tak ważny dla Rzymian, że wybijali jego wizerunek na monetach.
Zawiera dwa razy więcej witaminy C niż cytrusy, a także witaminę PP, kwas foliowy, witaminę B kompleks, wapń, fosfor, cynk, żelazo, magnez, potas i wiele innych. A przy okazji w 100 g bulwy jest tylko 7 kcal, a w naci około 5 kcal. Seler wykazuje lecznice właściwości. Działa jak uspokajający środek. Uważany również za afrodyzjak wśród Panów. Ale także pomaga trawić tłuszcze, wzmaga produkcję żółci, ma działanie moczopędne dzięki czemu usprawnia pracę nerek. Wspomaga także pracę serca, pomaga przy zapaleniach płuc, gdyż wykazuje również właściwości przeciwzapalne (starty korzeń selera pomoże na zaczerwienione i łzawiące oczy). Wywar z gotowanej bulwy działa przeciwbólowo przy takich chorobach jak reumatyzm czy artretyzm. Pomaga też pobudzi przemianę materii, oraz oczyścić organizm z toksyn. Bardzo zdrowy jest także napar z nasion selera (uwaga! istotne jest, aby nasiona kupować w sklepie ze zdrową żywnością, aby mieć pewność, że nie ma dodatków żadnych pestycydów). Taki napar pobudza apetyt. Nać selera najlepiej jest spożywać na surowo.
Znamy sposób na młodość Hollywódzkich Gwiazd:
Wystarczy codziennie rano, na czczo wypić sok z jabłka i selera, a zobaczymy poprawę wyglądu naszej skóry i funkcjonowania całego organizmu. Natomiast sok z selera i marchwi wspomaga detoksykację organizmu.
Nie wiesz jak wkomponować selera do swojej diety? Zapraszamy 28 czerwca na przepyszny krem z selera podawany z chipsami. Brzmi smacznie? A jakie zdrowe. Do zobaczenia w Green Diet Buffet.