Rybie święto – rozsmakuj się w rybach !
Ryby – powszechnie wiadomo, że są zdrowe. Zalecają je lekarze, dietetycy, promotorzy zdrowia, wśród których cieszą się dobrą sławą. Jednak wokół ryb pojawia się też wiele kontrowersji, co sprawia, że konsumenci podchodzą do nich z dużym dystansem. Dlaczego ryby są zdrowe? Jak uniknąć kupna nieświeżej ryby? Które ryby wybierać, a których lepiej unikać? Jak je zdrowo i smacznie przyrządzić? Co zrobić, by pozbyć się nielubianego „rybiego zapachu”?
Głównymi składnikami odżywczymi ryb są woda, tłuszcz i białko. W zależności od gatunku, proporcje tych składników różnią się. Chude ryby tj. okoń, mintaj, dorsz, szczupak zawierają do 1% tłuszczu; średnio tłuste np. płotka, karmazyn, karp, ostrobok do 5%, natomiast tłuste, czyli łosoś, makrela, sardynka, szprotki, śledź, węgorz – ponad 5%. Przy czym węgorz to prawdziwy rekordzista – jest w nim prawie 25% tłuszczu!
Warto zwrócić tutaj uwagę na rodzaj tłuszczu (kwasów tłuszczowych) zawartych w rybach. W rybach oprócz kwasów nasyconych, występują również w znacznych ilościach kwasy nienasycone, w tym kwasy omega-3. To właśnie one cieszą się tak dobrą renomą, ponieważ sprzyjają wzmocnieniu odporności i łagodzą procesy zapalne.
W dłuższej perspektywie mogą zapobiegać rozwojowi chorób cywilizacyjnych, czyli nadciśnienia, miażdżycy, chorób układu krążenia. Co więcej badania dowodzą, że jedzenie ryb może być dobrym sposobem profilaktyki antynowotworowej i antyzawałowej. Tłuste są także dobrym źródłem witamin A i D, a także witaminy E, które wpływają na wygląd skóry, zapobiegają m.in. powstawaniu w nadmiarze, wolnych rodników tlenu, odpowiadających m.in. za obniżenie sprawności układu immunologicznego, uszkodzenie tkanek w tym tkanki nerwowej oraz procesy starzenia.
Źródło: http://www.izz.waw.pl/pl/