Porady: jak jeść po świętach

Święta, noc sylwestrowa to czas w którym przestajemy liczyć kalorie. Na naszym talerzu pojawiają się świąteczne potrawy, które są często ubogie w witaminy, minerały czy błonnik, ale dostarczają nam ogromnych walorów smakowych i porcji endorfin – substancji szczęścia. Niestety wielu z nas traci humor, kiedy kontroluje swoją wagę tuż po ucztach świątecznych.
Święta zdecydowanie nie są dobrym czasem na odchudzanie, jednak musimy i w tym uroczystym okresie zachować umiar w jedzeniu! Gdy po świętach przybraliśmy na wadze, mamy nudności, wzdęcia, uporczywe zaparcia, powinniśmy zrezygnować z jedzenia pozostałych w naszej lodówce smakołyków i zastosować dietę lekkostrawną.
Starajmy się jeść regularnie 4-5 posiłków i wypijać co najmniej 2,5 litra płynów. Najlepiej będzie, gdy wybierzemy wodę mineralną niegazowaną lub zieloną i czerwoną herbatę. Herbata zielona obfituje w przeciwutleniacze, a także ma silne działanie oczyszczające organizm z nagromadzonych toksyn. Napar z czerwonej herbaty ułatwi nam powrót do idealnej sylwetki i pomoże zredukować nadmiar tkanki tłuszczowej.
Jeśli występuje zaparcie koniecznie musimy zwiększyć ilość błonnika w diecie i ograniczyć słodycze. Jedzmy 2-3 kawałki chleba razowego w ciągu dnia, dodajmy do jogurtu musli, otręby pszenne lub płatki owsiane. Zrezygnujmy ze słodkich łakoci na rzecz świeżych lub suszonych owoców, szczególnie polecam suszone śliwki, jabłka. Na obiad przygotujmy pożywne i małokaloryczne zupy na wywarach warzywnych np.: jarzynowa z brukselką lub rybę duszoną w pomidorach z porcją brązowego ryżu. Dobrą propozycją na smaczny i lekki posiłek jest indyk lub kurczak pieczony w pergaminie z dodatkiem ziół, można go podawać z makaronem razowym i brokułowym pesto lub tradycyjnie z ziemniakami i surówką. Ograniczmy smażenie!
Pijmy kefiry, maślanki lub jogurty probiotyczne. Te produkty zawierają bakterie- L.acidophilus i Bifidobacterium , które wpływają na poprawną pracę jelit, hamują rozwój bakterii gnilnych oraz obniżają poziom cholesterolu we krwi. Aby zmniejszyć skutki przejedzenia się możemy sięgnąć po preparaty roślinne ułatwiające trawienie. Powszechnie znany koper włoski pobudza wydzielanie żółci i soku żołądkowego co znacznie usprawnia trawienie pokarmu i poprawia przemianę materii. Odwar z liści karczocha likwiduje wzdęcia, łagodzi nudności. Również popularna mięta pomoże nam w przypadku nudności, wzdęć, kolek jelitowych. Herbatka z dziurawca działa rozkurczowo na mięśnie gładkie przewodu pokarmowego, dlatego jest bardzo skutecznym środkiem przy kolkach. Dziurawiec zawiera związki o działaniu przeciwdepresyjnym, więc jednocześnie zmniejsza bóle brzucha i poprawia nam nastrój, co jest szczególnie ważne w czasie, gdy rozpoczynamy nowy rok wyzwań i nieoczekiwanych wydarzeń.
Przyjęcie sylwestrowe również można przygotować zgodnie z zasadami lekkiej i zdrowej kuchni. Jako przegryzki podajmy naszym gościom suszone owoce-jabłka, banany, morele, które są równie chrupiące co chipsy ale zamiast pustych kalorii zawierają błonnik i cenne witaminy. Dobrym pomysłem jest pasta z awokado doprawiona bazylią, czosnkiem podawana z grzankami z chleba razowego czy oliwki nadziewaną papryką. Polecam także dip z awokado, gotowanego jajka i posiekanego szczypiorku , doprawione jogurtem naturalnym i ziołami. W ramach zimnego bufetu możemy przygotować sałatki jarzynowe doprawione jogurtem naturalnym, szparagi zawinięte plastrem szynki z indyka czy sałatkę śledziową z czosnkiem i oliwą. Alternatywą dla tradycyjnego bigosu może być gotowana kapusta z dodatkiem pieczarek i suszonych śliwek doprawiona koncentratem pomidorowym.
Zdrową i smaczną potrawą podawaną na ciepło jest papryka faszerowana brązowym ryżem i zmielonym mięsem z piersi kurczaka czy gotowane kolby kukurydzy polane oliwą i miodem. Na deser zaserwujmy sałatkę owocową z dodatkiem orzechów i migdałów, tartę z galaretką owocową czy zmrożone kremowe koktajle przygotowane z jogurtu naturalnego i zmiksowanych owoców.
Gazowane, kolorowe napoje zamieńmy na egzotyczne koktajle przygotowane ze schłodzonych soków owocowych. Alkohol spożywajmy z umiarem! Pamiętajmy, że 0,5 litra piwa to około 280 kcal. Równie kaloryczny jest koniak, whisky, czysta wódka. Najlepszym wyborem będzie czerwone wytrawne wino, które oprócz kalorii, zawiera też dawkę przeciwutleniaczy i substancji dbającej o prawidłową drożność naszych naczyń krwionośnych. Aby zmniejszyć dolegliwości dnia następnego pamiętajmy o picu dużych ilości płynów, najlepiej wody mineralne oraz dostarczeniu uderzeniowej porcji witaminy C. Najlepszym źródłem tej witaminy są herbaty i przetwory z dzikiej róży, a także owoce cytrusowe. Alkohol działa odwadniająco, przyczynia się do sporych strat potasu, magnezu dlatego na drugi dzień warto wypić szklankę soku pomidorowego lub świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy. Gdy chcemy ułatwić oczyszczenie swojego organizmu z toksyn sięgnijmy po napar z pokrzywy lub herbatę zieloną.
Anna Kaczanowska
Poradnia dietetyczna AVOCADO
Źródło artykułu i zdjęć: dieta.pl