Por – lecznicze właściwości

Wiemy, że poniedziałki są ciężkie dla każdego, dlatego w trosce o Was wybraliśmy właśnie pora na danie główne.

A dlaczego?
W trakcie zimy jesteśmy bardziej narażeni na choroby. Antyoksydanty chronią nas przed chorobami, a por zawiera ich naprawdę wiele. Zawiera również witaminę C, której jak sądzę nie muszę nikomu przedstawiać.

Inny powód witamina A odpowiedzialna za zdrowie waszych oczu i układu krwionośnego. Wiecie, że wystarczy 100 g pora, aby zapewnić sobie ponad połowę dziennego zapotrzebowania na tą witaminę?

Istotną rzeczą dla wegetarian i wegan jest zawartość żelaza. W 100 g pora, jest aż 10% dziennego zapotrzebowania na żelazo. Por również obniża poziom złego cholesterol oraz poziom cukru we krwi. Warto też wspomnieć, że oprócz swoich właściwości ma tylko 24 kcal na 100 g. Czyż nie jest to wspaniałe warzywo? My używamy go codziennie i wam polecamy robić to samo.

A może macie jakieś swoje ulubione przepisy z porem? Jesteśmy bardzo ciekawi.