Pasztet wegański

Dzisiaj przygotowaliśmy dla Was przepis na pasztet z kaszy jaglanej. Zapytacie dlaczego?

A no dlatego, że ostatnio odwiedziliśmy Wegańską Kuchnie Społeczną w Kielcach. A co to takiego? To już było 16 spotkanie osób na diecie wegańskiej. Nie przyszliśmy z gołymi rękami. Przynieśliśmy wegański pasztet z kaszy jaglanej. Zniknął z talerza w momencie czasu, dlatego jeżeli brak Wam pomysłu na obiad to polecamy właśnie ten przepis.

Składniki:

2,5 szklanki kaszy jaglanej
1 seler
1 marchew
1 pietruszka
1/2 pora
1 cebula
kilka grzybów suszonych
1/3 szklanki orzechów włoskich
1/3 szklanki płatków migdałów
1/3 szklanki oleju rzepakowego
3-4 łyżeczki majeranku
1/2 startej gałki muszkatołowej
1 łyżeczka czerwonej papryki
sól
pieprz

Wykonanie

Kaszę wsypujemy do garnka i płuczemy. Zalewamy wodą – 5 szklanek. Dodajemy szczyptę soli i gotujemy na małym ogniu do wygotowania się wody. W między czasie obieramy warzywa i trzemy na tarce lub drobno rozdrabniamy w rozdrabniaczu. Pora rozkrawamy na pół i myjemy. Następnie drobno kroimy. Kroimy też cebulę i podsmażamy razem z porem na części oleju. Gdy warzywa są już usmażone dodajemy mieloną paprykę i smażymy wszystko przez jeszcze około minutę. Odstawiamy. Myjemy grzyby i gotujemy w niewielkiej ilości wody, aż zmiękną. Wszystkie składniki wrzucamy do jednego naczynia i blendujemy. Na sam koniec dodajemy przyprawy i wszystko mieszamy. Formę wykładamy papierem do pieczenia i wszystko przekładamy do niej. Pieczemy w temperaturze ok 170 stopni Celsjusza przez 40 minut.

Życzymy Wam smacznego i jeżeli skorzystacie z tego przepisu to czekamy na komentarze i zdjęcia!
Miłego weekendu!