Nasiona Chia – sposób na zdrowie

Nasiona chia – starożytny sposób na zdrowie

15 gram nasion zawiera:

15 razy więcej magnezu niż brokuły (59 mg)
8 razy więcej kwasów Omega-3 niż dziki łosoś
6 razy więcej wapnia niż mleko (107 mg)
4 razy więcej selenu niż siemię lniane
3 razy więcej żelaza niż szpinak (2,4 mg)
2 razy więcej błonnika niż otręby

Nie przekonało Cię to?

To posłuchaj dalej. W swoim składzie posiada witaminy E, B1 i B3. A także fosfor (160 mg), cynk (0,5 mg), niacynę i potas (105 mg). Ważna informacja dla osób chorych na celiakie – szałwia hiszpańska nie zawiera glutenu.
Dzięki temu, że zawiera duże ilości błonnika sprawdzi się dla osób na diecie oraz dla diabetyków, ponieważ spowalnia wchłanianie się glukozy. W żołądku tworzy  żel (tak samo jak  siemię lniane) co nas nasyci na dłużej oraz wspomoże trawienie. Chia ma właściwości wchłania wody dziesięciokrotnie więcej niż sama waży. A co za tym idzie jest wspaniała dla sportowców, ponieważ pomagam im dłużej utrzymać nawodnienie organizmu.
Zawiera także przeciwutleniacze, które walczą z wolnymi rodnikami. Na przełomie zimy i wiosny jesteśmy narażeni na choroby, dlatego warto stosować produkty zwierające antyoksydanty.
Zbawienny wpływa ma także na działanie naszego mózgu, pomaga się koncentrować i lepiej kojarzyć. Jest pomocna także w czasie depresji.
Na koniec wspomnę, że pochodzi z Ameryki Południowej. Była jednym z najważniejszych składników diety Indian. A to dlatego, że pomagała im utrzymać dobrą kondycje zarówno fizyczną jak i psychiczną.

ZASTOSOWANIE
W internecie znajdziecie mnóstwo przepisów na wykorzystanie nasion chia. Najpopularniejsze jest chyba dodawanie ich do jogurtów, koktajli czy porannej owsianki. W naszej restauracji również nie może ich zabraknąć, dlatego dodajemy je do naszych deserków. Oczywiście wszystko w trosce o Was.