Kuskus
Kuskus jest drobną kaszą pochodzącą z północnej Afryki, będącą dla muzułmanów symbolem bogactwa i szczęścia. Jest to jednocześnie tradycyjne danie kuchni marokańskiej, podawane z sosem, mięsem i warzywami. W naszej kuchni spotykamy ją coraz częściej dzięki swojej uniwersalności oraz łatwości w przygotowaniu.
Czym jest kasza kuskus?
Już 3 tysiące lat p.n.e. kuskus był spożywany wśród ludności berberyjskiej. Dawniej kobiety ręcznie łuskały ziarna pszenicy wydobując z nich jądro, które następnie spryskiwały słoną wodą i obtaczały w mące, a powstałe w ten sposób drobne kuleczki wysychały na słońcu i były gotowe do zjedzenia.
Dziś złote ziarenka zalewamy wodą i mało kto zdaje sobie sprawę ile niegdyś pracy kryło się za każdą małą kuleczką.
Kuskus bardzo przypomina makaron, gdyż otrzymywana jest z twardej pszenicy durum, czyli z tej samej, z której robi się włoski makaron.
Wiele dobra w niewielkiej kuleczce
Kuskus jest produktem zbożowym i w 100g tego produktu znajduje się 360 kcal. Jest bogatym źródłem białka – zawiera go najwięcej spośród wszystkich kasz, ponadto zawiera tylko 2g tłuszczu i nie zawiera cholesterolu.
Kuskus jest również bogatym źródłem żelaza, sodu, wapnia, błonnika i witamin z grupy B, głównie niacyny oraz kwasu foliowego. Warto zapamiętać, że przyswajalność żelaza z kuskusu zwiększymy jedząc go z produktami bogatymi w witaminę C.
Jest to kasza lekkostrawna, dzięki czemu może ją jeść każdy kto nie chce obciążać swojego układu pokarmowego, będzie doskonałym składnikiem potraw dla kobiet w ciąży czy osób starszych.
Kuskus to nie tylko doskonały dodatek do wytrawnych potraw. Sprawdzi się doskonale do przygotowania słodkiego śniadania lub deseru z dodatkiem jogurtu i owoców.
Smacznie, pożywnie i zdrowo.