Kasza jaglana – zdrowie zamknięte w ziarenku
Kasza jaglana – uprawiana już w czasach neolitu. Otrzymuje się ją z nasiona prosa. W Polsce nadal przegrywa z ryżem czy ziemniakami, a szkoda bo jak dowiecie się dalej jest idealna dla dzieci, młodzieży, osób starszych, a także alergików, i osób będących na diecie odchudzającej. Dawniej nazywano ją jagłą lub krupą.
WARTOŚCI ODŻYWCZE
Najważniejszą cechą kaszy jaglanej jest to, że ma w swoim składzie bardzo mało skrobi, ale za to dużo przyswajalnego białka. Zawiera witaminy z grupy B: B1, B2, B6 oraz żelazo i miedź. Jako jedna z nielicznych kasz zawiera krzemionkę. Ważna informacja! Krzemionka wpływa znamiennie na włosy, skórę i paznokcie ( informacja dla Pań), ale również mineralizuje kości ( co oznacza, że zapobiega ich odwapnianiu).
Zawarta w kaszy witamina E i lecytyna poprawia pamięć i koncentrację – powinni o tym wiedzieć studenci, maturzyści oraz osoby starsze. Reguluje poziom cholesterolu, jest lekkostrawna i co najważniejsze nie zawiera glutenu.
WARTOŚCI LECZNICZE
Podobnie jak kasza gryczana przywraca równowagę kwasowo-zasadową ponieważ ma działanie zasadotwórcze. Ponadto neutralizuje kwasy żołądkowe – dobra wiadomość dla osób zmagających się ze zgagą.
Według medycyny chińskiej wzmacnia osłabiony i wyziębiony organizm. W swoi składzie zawiera także dużo antyoksydantów, wychwytuje i neutralizuje wolne rodniki. Ma również właściwości antywirusowe, co pomaga np. walczyć z katarem ( ponieważ ma również właściwości wysuszające błonę śluzową).
100 g kaszy jaglanej zawiera aż 350 kcal, a indeks glikemiczny wynosi 71, co sprawia że nie powinny jej spożywać w dużych ilościach diabetycy, osoby na diecie Montignaca. Natomiast dużą ilością kalorii nie powinny przejmować się osoby odchudzające się, ponieważ zawarty w kaszy krzem poprawia przemianę materii. A do tego, ważną cechą krupy jest, że można ją przygotować zarówno na słono jak i słodko.