Jak odchudzić Wielkanoc ? – porady
Tłuste dania i bogate w cukier desery – oto kwintesencja wielkanocnego jadłospisu w większości polskich domów. Tradycję można jednak unowocześniać. Kilka drobnych zmian w menu sprawi, że święta nie zostawią pamiątki w postaci dodatkowej oponki, a frykasy jakimi uraczymy siebie i bliskich nie stracą nic ze swego unikalnego, wielkanocnego smaku.
Świąteczna rewolucja kulinarna nie wymaga przestudiowania stosu mądrych ksiąg. Wystarczy, że ruszysz głową i zastosujesz kilka sprawdzonych, znanych zasad dietetycznych, komponując wielkanocne posiłki.
Jak zmniejszyć kaloryczność świątecznego jadłospisu?
- Przygotowując sałatki i sosy nie używaj majonezu czy śmietany, a jogurtu naturalnego lub majonezu light. Smak się nie zmieni, a kaloryczność owszem!
- Nie szczędź ziół – świeżych i suszonych – rozmarynu, imbiru, kminku, jałowca i gorczycy, które nadadzą Twoim kulinariom wyjątkowy aromat, a dodatkowo ułatwią i przyspieszą procesy trawienne.
- Stawiaj na chude mięsa – kurczaka, indyka, schab, polędwicę, a dodatkowo przygotowuj je bez dodatku tłuszczu – piecz, gotuj, grilluj. Pamiętaj, że smażenie znacznie podnosi wartość kaloryczną posiłków!
- Ciasta piecz z mąki pełnoziarnistej, bogatej w witaminy z grupy B oraz błonnik, przyspieszający perystaltykę jelit, wpływając na tempo przemiany materii. Błonnik pęcznieje w żołądu, powodując szybkie uczucie sytości. Pełnoziarnista mąka sprawdza się także podczas przygotowywania mazurków.
- Między posiłkami oraz w ich trakcie jedz świeże warzywa i owoce, które dostarczają witamin, minerałów i cennego błonnika!
Jak uniknąć efektów ubocznych przejedzenia?
- Zacznij dzień od obfitego, ale bogatego w wiosenne warzywa, śniadania, które zapewni Ci uczucie sytości na wiele godzin. Ogranicz się w ten wyjątkowy dzień do trzech jajek i zjedz je lepiej z chrzanem lub ćwikłą niż z majonezem.
- Po śniadaniu, zamiast siedzieć przy stole, udaj się z bliskimi na rodzinny spacer – spalicie kalorie i przygotujecie się na wielkanocny obiad.
- Zadbaj, by na stole pojawiły się rzadko występujące, egzotyczne owoce. Nieznane, tropikalne smaki będą Cię kusiły bardziej niż mazurki…
- Jedz powoli, dokładnie przeżuwając każdy kęs.
- Zamiast napojów gazowanych i słodkich soków, pij wodę oraz ułatwiające trawienie zioła.
Co z tymi jajkami ?
W okresie świąt wielkanocnych jajka wydają się być niezbędnym, a wręcz koniecznym elementem naszego menu. Niestety na ich temat krążą rozmaite opinie, wiele z nich jest skrajnie negatywnych. Czy słusznie?
Za przyczynę skreślenia jajek z diety wiele osób podaje wysoką zawartość cholesterolu. Ale przecież cholesterol jest produkowany także przez wątrobę, więc gdy dostarczamy go z pożywieniem, mniej wytwarzamy go sami. Jajko zawiera około 180 mg cholesterolu, czyli zaledwie jedną dziesiątą dziennej produkcji, a zawarta w nim lecytyna rozbija tłuszcze na cząstki, zapobiegając przyczepianiu się ich do naczyń krwionośnych.
Jajka są cennym źródłem białka oraz witamin A, D, E, witamin z grupy B, a także potasu, siarki, fosforu, żelaza i cynku. Z powodzeniem i bez strachu o kondycję możemy jadać je codziennie. Uważać powinny jedynie osoby o wysokim stężeniu cholesterolu – w ich przypadku bezpieczniej będzie ograniczyć się do najwyżej kilku jajek tygodniowo. Kurze jajko dostarcza około 90 kcal.
Źródło artykułu: papilot.pl