Herbata z miodem i cytryną dla naszego zdrowia !
Herbata z miodem lub cytryną – połączenia tych produktów wydają nam się zupełnie oczywiste i proste. Jednak, czy faktycznie takie zestawienie pozytywnie wpływa na nasz organizm?
Często wydaje się nam, że połączenie niektórych produktów korzystnie wpływa na nasze samopoczucie zarówno psychiczne, jak i fizyczne. “Wydaje nam się” – to określenie trafnie opisuje niektóre, z pozoru zdrowe, potrawy. w większości przypadków połączenie pewnych produktów ze sobą, powoduje, że tracą one swoje pozytywne właściwości, które nasz organizm mógłby przyswoić, gdybyśmy spożywali je pojedynczo.
Przekazywana z pokolenia na pokolenia babcina mądrość, że to właśnie herbata z cytryną jest najlepszym lekiem na przeziębienie, znana jest chyba każdemu z nas. Jest oczywiście w tym trochę racji. Polifenole herbaty są bardzo dobrymi sojusznikami w walce z wirusami, gdyż hamują ich rozwój. Wszystko zaczyna się komplikować, gdy podczas przeziębienia pijemy herbatę z cytryną. w liściach herbaty znajduje się od 700 do 2000 mikrogramów glinu. Po zalaniu ich wrzątkiem, glin (czyli aluminium) stanowi około 27 proc. całego naparu. w czystej formie nasz organizm nie jest w stanie tego przyswoić. Jednak po dodaniu soku z cytryny doskonale zaczyna się wchłaniać w postaci cytrynianu glinu, przy czym jego ilość wzrasta nawet 50 razy. z punktu widzenia naukowców połączenie herbaty i cytryny prowadzi do akumulacji glinu w mózgu, co może stać się przyczyną choroby Alzheimera. Badania wykazały także, że częste przyjmowanie dużych dawek glinu w dzieciństwie, skutkować może w późniejszych latach mniejszą wydolnością lub upośledzeniem wątroby. Picie herbaty z cytryną nie jest wskazane także podczas leczenia złamań. Nie jest także odpowiednia dla osób z odwapnieniem kości.
Diastaza, czyli enzym odpowiedzialny za trawienie skrobii i innych wielocukrów oraz inwertaza odpowiedzialna za rozkład wiązań fruktofuranozydowe i hydrolizę sacharozy do fruktozy to dwie substancje chemiczne, które mają ogromny wpływ na uzdrawiające właściwości miodu. Oczywiście herbata z miodem dla wielu z nas stanowi odpowiednik leków na grypę czy przeziębienie. Jest w tym pewna doza prawdy, ale żeby kuracja była w stu procentach skuteczna spełnić trzeba jeden warunek – herbata nie może być gorąco. Wrzątek o połowę zmniejsza właściwości diastazy i inwertazy, a więc miód traci połowę swoich właściwości.
Co radzą specjaliści? Według nich najlepszym rozwiązaniem na przeziębienie czy dolegliwości grypowe są: letnia herbata z miodem lub herbata z sokiem malinowym.
Źródło artykułu: http://www.arkadia-polania.pl/