Fasola – tania, ale wspaniała

Polecana szczególnie w okresie zimowym. Narodowy specjał w Brazylii oraz Portugalii.

ODMIANY FASOLI
Biała ( jaś, boston, canellino)
Zielona ( flageolet)
Beżowa z cętkami ( pinto)
Różowa ( nerkowa)
Czarna

WARTOŚCI ODŻYWCZE
Jest bogata w fosfor, potas, magnez, wapń, żelazo oraz kwas foliowy. Chociaż największą jej zaletą jest to, że posiada duże ilości białka roślinnego, które zawiera lizynę. Lizyna jest potrzebna do produkcji karnityny, a ta zapobiega niedokrwienności, zawałowi oraz wzmacnia serce. Jest zasadotwórcza, o czym powinny wiedzieć osoby lubiące mięso i ryby, ponieważ pomaga zachować równowagę kwasowo-zasadową.
Poza tym zmniejsza wydzielanie kwasów żołądkowych – czyli dobra informacja dla osób zmagających się ze zgagami i nadkwasotą. Stosowania również przy profilaktyce osteoporozy. Poprzez zawartość lecytyny wpływa znamiennie na tkankę nerwową, wzmacnia pamięć i koncentrację.
Wykazuj także działanie przeciwnowotworowe, przez zawartość lignany. Fasola jest dosyć kaloryczna, 100 gram ma aż 290 kcal, ale zawarte w niej nienasycone kwasy tłuszczowe, które wspomagają walkę ze złym cholesterolem. One również rozpuszczają witaminy A, D, E, K, oraz z grupy B. Posiada także rozpuszczalny błonnik.
Pomaga utrzymać w kondycji trzustkę, wątrobę oraz wpływa na florę bateryjną jelit.

Fasola jest ciężkostrawna, poprzez zawartość siarki oraz grubej skóry. Nie powinny jej spożywać kobiety w ciąży oraz matki karmiące.