Dlaczego warto jeść kurki? Czy kurki są zdrowe?
Kurka, czyli pieprznik jadalny, to gatunek grzybów, który pojawia się w naszych lasach już w czerwcu. Susza sprawiła, że w tym roku grzyby są nieco później, lecz coraz częściej można je już spotkać w lesie. Do zalet kurek należy zaliczyć żywą barwę, dzięki której łatwo je znaleźć w ściółce oraz to, że raczej nie zdarzają się okazy robaczywe. Dlaczego warto jeść kurki? Sprawdź wartość odżywczą tych grzybów.
Kurki składają się głównie z wody. Jak wszystkie grzyby, pieprzniki jadalne nie są jedzone ze względu za swoje walory odżywcze, bo zawierają niewielkie ilości wartościowych składników. Dlaczego więc tak bardzo je lubimy? Zachwycamy się ich wyrazistym, ale delikatnym smakiem.
Wartości odżywcze w kurkach
Wartości odżywcze w kurkach
W kurkach znajdują się tylko śladowe ilości witamin (B1, C, PP i E) oraz składników odżywczych (cynk, wapń, fluor, jod, potas). Kumulują się głównie w kapeluszach, w trzonkach znajduje się ich znacznie mniej.
Kurki w kuchni – jak przyrządzić grzyby, aby nie straciły aromatu?
Kurki świetnie nadają się do duszenia, smażenia i marynowania. Można je też mrozić, ale wcześniej warto grzyby zblanszować, dzięki temu po rozmrożeniu nie będą gorzkie. Nie poleca się suszenia kurek, gdyż stracą aromat. Jeśli jednak zdecydujemy się na ten sposób przechowywania, przed przygotowaniem warto moczyć je w wodzie przez 30 min., że nabrały objętości.
Jak najczęściej przyrządzamy kurki? Dodajemy je do omletu lub jajecznicy (muszą być przedtem obgotowane lub uduszone), wykorzystujemy jako farsz do pierogów i naleśników. Nadmiar marynujemy albo mrozimy.
Zaletą kurek jest ich delikatny aromat, to dzięki temu stały się jednymi z najpopularniejszych w Polsce grzybów. Lubimy je także dlatego, że nie robaczywieją i są trwałe – te zalety sprawiają, że kurki bywają porównywane nawet do borowików!
Czy można je polecić osobom odchudzającym się? Tak, bo te grzyby są niskokaloryczne, a 100 g surowych kurek zawiera tylko 32 kcal.
Jak najczęściej przyrządzamy kurki? Dodajemy je do omletu lub jajecznicy (muszą być przedtem obgotowane lub uduszone), wykorzystujemy jako farsz do pierogów i naleśników. Nadmiar marynujemy albo mrozimy.
Zaletą kurek jest ich delikatny aromat, to dzięki temu stały się jednymi z najpopularniejszych w Polsce grzybów. Lubimy je także dlatego, że nie robaczywieją i są trwałe – te zalety sprawiają, że kurki bywają porównywane nawet do borowików!
Czy można je polecić osobom odchudzającym się? Tak, bo te grzyby są niskokaloryczne, a 100 g surowych kurek zawiera tylko 32 kcal.
Źródło artykułu: poradnikzdrowie.pl