Dietetyk: co jeść zimą i jesienią dla zdrowia?
Aby dbać o organizm i odporność zimą, szczególnie powinnyśmy zwracać uwagę na układanie takiego jadłospisu dnia, aby przynajmniej trzy posiłki były ciepłe. Zamiast życia na kanapkach, skupiamy się na gotowanych daniach.
Przede wszystkim zaczynamy dzień od ciepłego śniadania. O kaszach i owsiance mówiłam niejednokrotnie, to może być także jajecznica, omlety, ale nie zupa mleczna. Zupa mleczna, nawet ciepła, powoduje zaflegmienie organizmu, a tego zimą chcemy uniknąć. Jest wilgoć, zimno, zatem śluz w jedzeniu nie jest wskazany, a jest on generowany przede wszystkim przez mleko i cukier. Popularny zestaw śniadaniowy typu słodkie płatki z mlekiem wyrządzi nam zatem więcej złego, niż możemy przypuszczać. Zimą, jesienią korzystamy ze wszelkich ziaren, czyli kasz gotowanych na wodzie, mogą to także być zupy spożywane na śniadanie.
Ciepły obiad i ciepła kolacja, to kolejne zasady. Jeżeli dbamy o sylwetkę na kolację proponuję spożywać zupy.
Źródło: Portal: wellnessday.eu