Czerwona „piłeczka” pełna witamin – Pomidor

Wpis w kategoriach:

Pomidory przybyły do Europy w XVI wieku z Ameryki dzięki Krzysztofowi Kolumbowi.
Czy wiecie, że w dzisiejszych czasach jednym z głównych eksporterów tego czerwonego warzywa jest Polska, eksportując je nawet do Grecji.

Pomidor zawiera dużą ilość witaminy C, jak również witaminy E, beta-karotenu – silnych antyoksydantów. Jest również bogatym źródłem witamin z grupy B oraz wielu składników mineralnych – potasu, wapnia, żelaza, magnezu. Znajdziesz w nim również wiele mikroelementów takich jak mangan, miedź, kobalt.

Pomidory składają, się aż w 93% z wody, dzięki czemu są mało kaloryczne zawierając zaledwie 15 kcal w 100 g. Zawarty w nim błonnik sprawi że będziemy mieli dłużej uczucie sytości. Nadmiaru wody z organizmu pozbędziemy się dzięki zawartemu w pomidorach potasowi. Zawartość witaminy C i E wpływa pozytywnie na stan naszej skóry, włosów i paznokci.

Dlaczego nie powinniśmy łączyć pomidora ze świeżym ogórkiem, a jeśli już jak to zdrowo robić?

Enzym zawarty w świeżych ogórkach zabija witaminę C zawartą w pomidorach. Jest na to jednak sposób. Przed wymieszaniem ze sobą tych dwóch składników, każdy z nich zmieszaj z odrobiną oliwy z oliwek. Tłuszcz ochroni witaminę C i dodatkowo zwiększy wchłanialność likopenu

Jaki pomidor jest najzdrowszy i jak go rozpoznać?

Najzdrowszy pomidor to taki który ma intensywny, przyjemny zapach, świadczący o tym, że warzywo dojrzewało na krzaku, a nie zostało przedwcześnie zerwane. Kolor powinien być intensywny od samej szypułki.

Swój intensywny czerwony kolor pomidor zawdzięcza likopenowi – najsilniejszemu przeciwutleniaczowi z grupy karotenoidów. Likopen w diecie zapobiega zawałom serca, rozwojowi miażdżycy, przeciwdziała również rozwojowi nowotworu prostaty.

Pamiętaj również o przetworach pomidorowych! Sosy, przeciery, soki zawierają więcej likopenu niż świeże warzywo. Dlaczego? Pod wpływem obróbki termicznej likopen staje się lepiej przyswajalny przez nasz organizm, a poziom likopenu po zjedzeniu przetworów pomidorowych jest 2-3 krotnie wyższy niż po zjedzeniu świeżych pomidorów.

 

Rodzajów pomidorów jest wiele. Mogą różnić się kształtem, wielkością, smakiem, kolorem. Nie ważne jaki wybierzesz, każdy jest bogatym źródłem wielu witamin.
Smacznego