Czekolada – czarne złoto

Wpis w kategoriach:

Czekolada ma szereg związków chemicznych, które pozytywnie wpływają na nasze samopoczucie, o czym wiedziano jeszcze przed naszą erą, kiedy Majowie i Aztekowie pili napoje z czekolady dodając do niej bardzo często chili. Pierwszą tabliczkę czekolady wyprodukowano jednak w 1846 roku w Anglii.

Czy to prawda, że czekolada poprawia nastrój i po gorszym dniu częściej mam ochotę po nią sięgnąć?
Jednym z cudownych składników czekolady jest tryptofan, który zostaje przekształcony w naszym organizmie w serotoninę, a ona jest bardzo ważnym neuroprzekaźnikiem w naszym układzie nerwowym. Dodatkowo po spożyciu czekolady zwiększa się poziom endorfin, czyli hormonu szczęścia. Magnez w niej zawarty jest niezbędny do prawidłowej pracy mięśni czyli za jego skurcz i rozkurcz oraz poprawia koncentrację.

Czekolada jest również jednym z najpopularniejszych afrodyzjaków, ponieważ dostarcza do organizmu glukozę, kofeinę, teobrominę oraz fenyloetyloaminy, zwane „hormonami miłości”. Kofeina i teobromina odpowiada za zwężenie naczyń krwionośnych, powodując tym samym podniesienie ciśnienia krwi, pobudzenie organizmu i zwiększenie koncentracji.

Wiele osób oskarża czekoladę za dodatkowe centymetry w pasie, gdyż nie może się oprzeć jej słodyczy, a jaka jest prawda?

Wszystko zależy od naszego wyboru i ilości spożywanej czekoladowej przyjemności. Jeśli wybierasz batony, czy inne produkty czekoladowe, wyroby czekoladopodobne, których jest bardzo dużo i kuszą niską ceną, niestety do organizmu dostarczasz więcej cukrów, niż cudownych właściwości płynących z prawdziwej GORZKIEJ CZEKOLADY. To właśnie gorzka czekolada posiada cudowne właściwości i to właśnie taką kostkę  powinno się wybrać jeśli mamy ochotę na czekoladową przyjemność.
Czekolady gorzkie (deserowe) zawierają co najmniej 60% miazgi kakaowej. Uważa się je za produkt luksusowy, gdyż mogą zawierać nawet 95% miazgi kakaowej i te są najzdrowsze.
Ile to wystarczająca ilość?
2 kostki na dzień, ale nie musi być codziennie 🙂
Jaka będzie naprawdę zdrowa?
Wybieraj czekoladę która zawiera co najmniej 60% kakao, im więcej kakao tym czekolada jest zdrowsza. Czytaj etykiety.

Jak można zauważyć wiele dobrego płynie z czekolady, ale wybierajmy mądrze i nie przesadzajmy z ilością zjadanej czekolady.