Ciecierzyca inaczej groch włoski czy cieciorka

Od wieków znana na Bliskim Wschodzie. W Polsce najbardziej popularna jest wśród wegetarian i wegan. O czym mowa? O ciecierzycy. Kolejna roślina wywodząca się z rodziny strączkowych. Uważana za afrodyzjak, a to dlatego że działa pobudzająco.

RODZAJE CIECIORKI
Rozróżniamy dwa rodzaje ciecierzycy. Pierwszy to kabuli – czy duże kulki o kremowej barwie. Drugi rodzaj to desi czy małe kuleczki występujące w różnych barwach (czarny, brązowy, czerwony, kremowy, żółty oraz zielony). Ciekawi jesteście jak smakuje? Jest nieco słodka i ma posmak orzechowy. Zainteresowani? To słuchajcie dalej 😉

WŁAŚCIWOŚCI
W 100 gramach ugotowanego grochu włoskiego jest aż 8,86 g białka, 7,6 g błonnika, 27,42 węglowodanów oraz 2,59 tłuszczy, a to wszystko zawiera tylko 164 kcal. Jeżeli chcecie uzyskać z jakiejkolwiek rośliny strączkowej pełnowartościowe białko, to pamiętajcie, aby łączyć je z produktami pochodzenia roślinnego.
Dorosły człowiek do swojej diety powinien rozdzielać białko roślinne i zwierzęce pół na pół. Natomiast w diecie dzieci, młodzieży oraz kobiet w ciąży i karmiących piersią udział białka roślinnego w diecie powinien wynosić 1/3.

Oprócz tego zawiera witaminy: C, B6, A, K, a a także kwas foliowy, potas, żelazo, wapń, magnez, fosfor, sód cynk. O większości z nich możecie poczytać w naszych poprzednich wpisach. Mówiąc o cieciorce warto skupić się na błonniku.

Nie zawiera Glutenu więc nada się idealnie dla osób chorujących na celiakie oraz osób na diecie bezglutenowej.

BŁONNIK
W diecie dorosłego człowieka powinno się go znajdować 20-35 g dziennie. Jego fenomen polega na tym, że nierozpuszczalna część wchłania wodę w jelitach, co pozytywnie wpływa na perystaltykę jelit i pomaga wypróżniać się. Ale słowo błonnik powinno Wam się również kojarzyć z cukrzycą (IG=30), czy cholesterolem. Osoby zmagające się z tymi chorobami powinny wprowadzić ciecierzycę do swojego menu.
Jeżeli martwicie się o wzdęcia znamy też na to sposób. Wystarczy na 10-12 godzin przed gotowaniem należy namoczyć ją w wodzie z sodą oczyszczoną, po całej nocy odlać tę wodę i gotować w świeżej wodzie. Można też do gotowania dodać majeranek, oregano lub kminek, które wspomagają trawienie.

SPOŻYWANIE
Niedojrzałe kuleczki można spożywać na surowo, tylko pamiętajcie aby moczyć je wcześniej około 24 godzin.
Najczęściej znana jest pod postacią hummusu lub falafeli (czyli zamiennik mięsa w kebabie dla wegan i wegetarian). Wykorzystujcie groch włoski do zup, jako farsz do pierogów czy krokietów, a także jako kotlety. Kotlety z ciecierzycy możecie spróbować na dzisiejszy zestaw dnia w Green Diet Buffet.