Buraki – informacje, których nie znacie
Buraki są dosyć popularne w Polsce, ale czy doceniane?
W okresie zimy, powinniśmy docenić wartości buraków ze względu na zawartość antycyjanów, które wspomagają naszą odporność. W czasie choroby wykazują właściwości wykrztuśne i przeciwwirusowe. Dla ciekawskich podpowiem jeszcze, że jest to ten sam składnik, który występuje w czerwonym winie. Oprócz wpływu na odporność, buraki, a raczej ich skład zapobiegają nowotworom oraz miażdżycy, a także obniżają ciśnienie krwi. Opóźniają także starzenie się naszej skóry.
Ważna informacja dla kobiet – buraki są bogatym źródłem kwasu foliowego, który jak wiemy wpływa na zdrowie włosów, skóry i paznokci. Dobra informacja dla osób chorujących na anemię, buraki wspomagają produkcję czerwonych krwinek. Dla osób będących na diecie warto wspomnieć o właściwościach wspomagających walkę z nadprogramowymi kilogramami, poprzez przyśpieszenie przemiany materii. Ponadto wspomagają wątrobę (pomocne przy syndromie dnia wczorajszego). Spożywanie buraków ułatwia wydalanie toksyn z organizmu.
Oprócz tego, że hamuje apetyt na słodycze, zawiera tryptofan, który daje również poczucie zadowolenia (podobny efekt zauważymy po spożyciu gorzkiej czekolady). Pewnie nie wiecie, ale już w Starożytności buraki były uważane za afrodyzjak. Zostało to potwierdzone naukowo, że mają wpływają na poziom libido.
Kilka ciekawostek dla sportowców, buraki są uważane za legalny doping, a to za sprawą zawartych w nich azotanom, które spowalniają wchłanianie się tlenu, mówiąc prościej wolniej się męczymy oraz szybciej pomagają pozbyć się zakwasów.
Warto wspomnieć, że mimo swoim wielu właściwości leczniczych, na ich spożywanie powinni uważać cukrzycy, ze względu na dużą zawartość cukru. Wspomniałam już o właściwościach obniżających ciśnienie krwi, dlatego dla niskociśnieniowców zaleca się picie soku z buraków jedynie na wieczór, przed snem. Osoby zmagające się z reumatyzmem oraz kamienicą nerkową, również powinny ograniczać ich spożycie, ze względu na zawartość szczawianów, które mogą zaostrzać chorobę. Rozwiązaniem jest przyprawianie buraków dużą ilością liści laurowych.
Mam nadzieję, że dowiedzieliście się czegoś nowego i od teraz burak częściej będzie występować w waszej kuchni.