5 powodów, dla których warto jeść ZUPY

Wpis w kategoriach:
Tagi:

Zupy coraz rzadziej goszczą na naszych stołach. Szkoda, bo są smaczne i zdrowe. A do tego bardzo proste i szybkie w przygotowaniu. Zupy są też nieodłącznym elementem diety odchudzającej. Sprawdź, dlaczego warto jeść zupy.

Zupy sycą, ale nie tuczą, dlatego nawet dieta odchudzająca nie powinna zmusić cię do rezygnacji z nich. Czysta zupa ugotowana na wywarze warzywnym syci, ale nie jest kaloryczna. Porcja zupy jarzynowej (ok. 300 g) dostarcza ok. 100 kalorii. Bardziej kaloryczne są dodatki do zup, np. makaron, ziemniaki, ryż, dlatego należy je stosować z umiarem. Ale jeśli jesz tylko zupę, musi ona być „treściwa”. Możesz ugotować zupę na wywarze z chudego mięsa lub drobiu bez skórki. Aby była chudsza, po ugotowaniu wstaw wywar do lodówki i przed podgrzaniem zbierz z wierzchu widoczny tłuszcz. Śmietanę czy zasmażkę zastąp chudym mlekiem lub jogurtem albo łyżką oliwy. Korzyścią z jedzenia zupy jest to, że wypełnia żołądek i pozostaje mniej miejsca na drugie danie, zwykle bardziej kaloryczne.

Zupy dostarczają wszystkiego, czego nam potrzeba
Właściwie ugotowana zupa jest źródłem niezbędnych składników odżywczych. Sporo w niej minerałów: potasu (reguluje gospodarkę wodną i ciśnienie krwi), fosforu i wapnia (budulec kości i zębów), żelaza, magnezu, fluoru. Dostarcza witaminy E i beta-karotenu (zwalczają wolne rodniki), kwasów organicznych i błonnika (regulują trawienie). Krótko gotowane zupy warzywne zawierają też pewną ilość witaminy C (silny antyoksydant) i witamin B (wzmacniają układ nerwowy, chronią przed skutkami stresu). W zupie na wywarze mięsnym jest białko i tłuszcz (umożliwia przyswojenie witaminy A, D, E i K). Zupa z makaronem, ryżem, kaszą dostarcza węglowodanów (źródło energii), a z dodatkiem mleka – witaminy D.

Zupy znakomicie rozgrzewają
W lecie można żyć na chłodnikach, zupach owocowych lub sałatach. W chłodne dni trzeba zjeść coś ciepłego, bo zimne potrawy dodatkowo wyziębiają organizm. W efekcie po sałatce szybko czujesz głód, pojadasz i przybierasz na wadze. Ponadto zimno osłabia układ odpornościowy, dlatego osoby, które przez cały dzień nie jedzą nic ciepłego, łatwiej łapią infekcje. Nie ma lepszego sposobu na rozgrzanie w mroźny dzień jak talerz gorącej zupy. Jeśli dodasz do wywaru dużo warzyw, cebulę albo czosnek, dodatkowo wzmocnisz układ odpornościowy do walki z wirusami i bakteriami.

Źródło:http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/zasady-zywienia/5-powodow-dla-ktorych-warto-jesc-zupy_36420.html