Szpinak zwany także cudotwórcą

Dzisiaj na tapetę rzucamy szpinak. Dlaczego ? – o tym dowiecie cię po przeczytaniu artykułu.

Krótka historia:

Zaczął on być doceniany dopiero w XIX wieku, dzięki pielęgniarkom św. Wincentego a Paulo, które podawały szpinak biednym. Może nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że po spożyciu szpinaku osoby te wracały do zdrowia. Starsze pokolenie źle wspomina szpinak, ze względu na jego smak i przymuszanie do jedzenia. Natomiast młodszym kojarzy się ze słynnej bajki. Nie bez powodu pokazywany był Papaj, który zajadał się szpinakiem i nabierał mocy.

Moc szpinaku i jego właściwości:

Idąc dalej tym tropem mogę podpowiedzieć, że szpinak wspomaga odchudzanie. Jest idealny dla osób chcących nabrać masy mięśniowej, a co za tym idzie pomaga regulować poziom tkanki tłuszczowej. W okresie zimy, przeziębień nie ma nic lepszego jak warzywo naładowane antyoksydantami i witamina C, które pomagają nam walczyć z wolnymi rolnikami. są one przyczyną powstawania wielu chorób. Nawiasem mówiąc, jest to też dobra informacja dla aktywnych jak i biernych palaczy, gdyż szpinak pomaga w oczyszczaniu płuc. Oprócz tego zmniejsza wystąpienie choroby nowotworowej , choroby Alzhaimera czy Parkinsona. Pomaga także obniżać ciśnienie. Ma działanie uspokajające, więc idealnie się nada dla osób żyjących w stresie. Ale powinnam chyba zacząć od tego, że jest to warzywo niskokaloryczne, Na 100 g ma tylko 16 kcal.

Łamiemy stereotypy:

Słysząc szpinak, myślimy żelazo! Oczywiście szpinak zawiera żelazo, ale nie w takich ilościach jak to kiedyś myślami. Ma dużą jego zawartość, więc sprawdzi się w diecie osób z anemia. Na problemy ze skórą takie jak: liszaj, opryszczka, łuszczyca czy na ogólne rany można również stosować szpinak. Wystarczy ugotować liście szpinaku na oleju.

Jak widzicie szpinak ma bardzo dużo właściwości leczniczych. Jego zaletą kulinarną jest przyjmowanie innych smaków. Zupy, koktajle, zapiekanki, pizzę i jeszcze wiele innych zastosowań. My w Green Diet Buffet jesteśmy od niego „uzależnieniami”, ale to tylko ze względu na Was i wasze zdrowie.

Autor: Karolina Kotwa, Green Diet Buffet