Soczewica – symbol pieniędzy

Czerwona, brązowa, zielona, żółta, czarna, koralowa, pomarańczowa, ciemnozielona….
Alternatywa dla mięsa pochodzenia zwierzęcego.

WŁAŚCIWOŚCI
Potas – obniża ciśnienie krwi. Zapobiega nadciśnieniu tętniczemu.
Kwas foliowy – idealny dla kobiet w ciąży, kobiet karmiących oraz dla dbających o skórę, włosy i paznokcie.
Błonnik – reguluje „zły cholesterol” LDL oraz poziom cukru. Zmniejsza apetyt na słodycze i daje poczucie sytości.
Żelazo – podnosi poziom hemoglobiny, co jest istotne przy anemii.
Witamina B – wpływa znamiennie na układ nerwowy.
Tamina – spowalnia tempo podziału komórek nowotworowych.
Fosfor, magnez, cynk.
Bogate źródło lizyny – aminokwas odpowiadający za budowę kości i mięśni.
Zawiera łatwoprzyswajalne białko.

Ma niski indeks glikemiczny (ważna informacja dla cukrzyków), najmniejszy IG ma zielona soczewica 25, czerwona ma 30, a żółta 35.
100 gram ugotowanej soczewicy ma tylko 116 kcal.
Aby uniknąć strat białka, należy 10 min przed końcem gotowania ją posolić.
Zawarte w soczewicy digosacharydy powodują wzdęcia i nie są trawione przez nasz organizm.

CIEKAWOSTKA
W Czechach w Nowy Rok zjedzenie zupy soczewicowej przynosi bogactwo i pomyślność na Nowy Rok. Płaskie ziarenka symbolizują pieniądze.