Młody jęczmień – superfoods

Głośno w ostatnim czasie zrobiło się o młodym jęczmieniu. Tak naprawdę, niewiele osób wie, że wykorzystywany był on już w medycynie ludowej.

POCHODZENIE
Uprawiany jest w okolicach wyschniętych jezior słodkowodnych. Uprawia się go bez sztucznych nawozów, a podlewa wodą mineralną z podziemnych źródeł.
Postać zielonego proszku otrzymuje się z kilkudniowej zielonej trawy jęczmienna, następnie wyciska się z niego sok i odparowuje wodę. W swoim składzie zawiera żywe enzymy (ponad 20) oraz witaminy i składniki mineralne.

WŁAŚCIWOŚCI
Bogaty jest w witaminy z grupy B, żelazo, wapń, magnez, cynk. Zawiera więcej witaminy C niż sok pomarańczowy, oraz więcej beta-karotenu niż marchewka. Zawiera także chlorofil, który m.in. odkwasza organizm, oczyszcza organizm z toksyn oraz wspomaga wzrok. W swoim składzie zawiera również aminokwasy egzogenne, których nasz organizm nie potrafi sam wyprodukować.Znajdziemy w młodym jęczmieniu także duże zawartości błonnika pokarmowego, który jak wiadomo wspomaga odchudzanie oraz oczyszcza jelita, poprawia perystaltykę jelit oraz zwiększa wchłanialność witamin, minerałów i wody.

CHOROBY
Ze względu na swój skład ma działanie przeciwnowotworowe, przeciwutleniające, przeciwirusowe i przeciwzawaplne.
Przywraca równowagę kwasowo-zasadową. Ma przydomek „odświeżacza krwi”. Stosuję się go przy leczeniu i prewencji cukrzycy, chorób naczyniowo-sercowych, cholesterolu, nadwagi i otyłości, zmian zapalnych skóry oraz bezsenności.

Idealny dla osób dbających o swoje zdrowie, a także dla osób odchudzających się. Od dzisiaj młody, zielony jęczmień dodajemy do soków i koktajli na życzenie klienta.
Można go również dodawać do zup i sosów, jednak tylko po ostudzeniu.