Czarnuszka – lek na wszystko

W Starożytności uważana za „lek na wszystko oprócz śmierci”.
Doceniona również przez Tutenchamona, który w swoim grobowcu miał fiolkę z olejem z czarnuszki, na wypadek gdyby coś złego działo się po „tamtej stronie”.

WŁAŚCIWOŚCI
Czarnuszka siewna (nigella sativa), inaczej zwana czarnym kminkiem. Pochodzi z Południowej i Wschodniej części Europy oraz Azji Wschodniej i Zachodniej. Pojawia się w formie kwiatów kwitnących na białko lub niebiesko. W skład czarnuszki wchodzą aktywne substancje (fitosterole, fosfolipidy, saponiny, garbniki oraz flawonoidy), witaminy: A, E, B1, B3 i B6.

Ma działanie przeciwrzodowe – ochrania błony śluzowe żołądka. Ochrania również nerki i wątrobę przed chemicznym działaniem leków. Z badań wynika, że ma potencjalne działanie antynowotworowe. Powinna być stosowana przy astmie alergicznej, egzemach, AZS, grzybicy i trądziku.
Obniża poziom glukozy i zmniejsza wzrost wydzielania insuliny. Obniża ciśnienie tętnicze, pomocny przy schorzeniach górnych dróg oddechowych, przy katarze i kaszlu. Olejki występujące w czarnym kminku powodują rozszerzenie oskrzeli. Wykazuje także właściwości antydepresyjne, ponieważ działa na ośrodkowy układ nerwowy.

OLEJ Z CZARNUSZKI
Ma równie wiele zastosowań, co ziarenka. Składa się w 85% z nasyconych kwasów tłuszczowych w tym z kwasu oleinowego, linolenowego i linolowego. Poza tym olej z czarnuszki zawiera witaminę E, beta-karoten, sterole, biotynę, liczne mikroelementy oraz przeciwutleniacze. Jednak najważniejszy z tego wszystkiego jest tymochinon – składnik olejku eterycznego nasion czarnuszki, dzięki któremu olej wykazuje działanie przeciwzapalne (porównywalne z aktywnością aspiryny w dawce 100 mg/kg), przeciwbólowe, a także ochronne ma miąższ nerek i wątroby. Jednak co najważniejsze, dzięki niemu olej z czarnuszki, podobnie jak same nasiona, wykazuje potencjalne działanie przeciwnowotworowe.

ZASTOSOWANIE
Czarnuszka wykorzystywana jest zarówno w branży gastronomicznej jak i kosmetycznej. Idealnie nadaje się jako dodatek do drobiu oraz jagnięciny, pieczywa czy twarogu. Ma charakterystyczny muszkatułowo-korzenny zapach oraz smak lekko podobny do kminku, jednak nieco ostrzejszy.

LECZENIE
W celach leczniczych należy zmielić nasiona i stosować 2 razy dziennie po pół łyżeczki. Można ją dodawać do dań przygotowywanych na zimno jak i na gorąco. Napar nadaje się do picia, płukania włosów oraz przemywania zmienionej chorobowo skóry.

SKUTKI UBOCZNE
Nie ma żadnych skutków ubocznych stosowania czarnuszki. Jednakże należy uważać z nią przy diecie dzieci, ze względu na jej ostry smak. Jedyne co zauważono, to przy dużych dawkach czarnuszka działa jak antykoncepcja u kobiet.

W Green Diet Buffet przekonaliśmy się już dawno do tych wspaniałych ziarenek i dodajemy je do niektórych z naszych potraw przygotowywanych dla klientów na diecie. Znaleźliście ją już?